3 tips om je kind op te laten vallen in het donker!

15 oktober 2018

Herfst! ’s Ochtends is het nog donker als je van huis vertrekt en ’s avonds gaat de zon al vroeg onder. Dat merk je onderweg naar school, de winkel, je werk of sport. Dat betekent dat opvallen extra belangrijk is! Zeker voor kinderen. Wist je dat je in het donker acht keer zoveel kans hebt op een ongeval?

1. Zorg dat de fietsverlichting in orde is! 

Heb je goede fietsverlichting, dan heb je 17% minder kans op een ongeluk. Veilig Verkeer Nederland adviseert om vaste fietsverlichting te gebruiken. Deze vergeet je niet snel, zit op een herkenbare plek op de fiets en de batterijen gaan vaak langer mee.

2. Draag reflecterende kleding met felle kleuren

Het verschil in zichtbaarheid tussen verschillende kleuren kleding is enorm. Wij raden aan voor felle en lichte kleuren te kiezen. Voor kinderen zijn er  jassen te koop met reflectoren erin, zo vallen ze extra op! De kledinglijn Be Seen van HEMA is ook een aanrader! Mutsen, handschoenen, jassen en tassen, allemaal voorzien van reflectoren die je kind zichtbaarder maken in het verkeer! En ze zijn nog leuk ook ;-)

3. Samen fietsen = opvallen

Gaat je kind naar school of de sportclub? Kijk dan of er andere kinderen zijn om mee samen te fietsen. Zo vallen ze meer op! Zorg wel dat je duidelijke afspraken maakt; orden niet met z’n drieën naast elkaar en de mobiel blijft in de tas. 

Tip: Wanneer moet de fietsverlichting aan?

Vanaf het moment dat de straatlantaarns aan gaan, is fietsverlichting verplicht. Een makkelijke afspraak om te maken met je kind!

Wanneer kan een kind alleen in het donker fietsen?

Kinderen fietsen gemiddeld rond hun 9e jaar zelfstandig naar school. En hoe zit dat in het donker? Dan zijn ouders over het algemeen wat voorzichtiger. In het donker fietsen is toch echt wel een stap verder. Wanneer kan een kind dan alleen in het donker fietsen? Ieder kind ontwikkelt in zijn eigen tempo. Een specifieke leeftijd noemen is daardoor lastig. Er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn om mee te nemen in je overweging:

  • Houd je kind zich goed aan afspraken? 
  • Gaat het fietsen overdag goed?
  • Hebben jullie al vaker samen geoefend in het donker? Dan ziet alles er toch heel anders uit.
  • Woon je in een drukke stad of een rustig dorp?
  • Is de route veilig? 

De meeste ouders laten hun kinderen vanaf ongeveer hun tiende jaar alleen in het donker fietsen. Het advies van Veilig Verkeer Nederland is om het alleen fietsen rustig op te bouwen, in een rustige omgeving. Dan kan je kind wennen, dit is goed voor het zelfvertrouwen van je kind, maar ook het vertrouwen van jou in hem.  Oefen daarna ook het fietsen in het donker en zorg natuurlijk dat je kind goed zichtbaar is!