Beat the Street VR-game

1 september 2017

Wat doe je als je als fietser wordt ingehaald door een vrachtwagen in een bocht, maar je vrienden zijn al doorgereden? Race je er achteraan of wacht je tot de vrachtwagen voorbij is gereden? Ben je verstandig of stoer? Ouders van brugklassers maken zich zorgen om hun kinderen in het verkeer. En dat is terecht, want zij lopen daadwerkelijk meer gevaar dan andere weggebruikers. Ze zijn opeens actiever in het verkeer en kennen de route naar hun nieuwe school en de verkeerssituatie die daarbij hoort nog niet goed.

Verkeersveiligheid voor brugklassers

Ouders van kinderen tussen de 12 en 17 jaar maken zich het meest zorgen om hun kinderen. Het gebruik van smartphones in het verkeer, gevaarlijke kruispunten en de dode hoek van vrachtwagens worden gezien als de grootste gevaren. Vanwege de verkeersveiligheids van brugklassers ontwikkelde Samsung samen met Veilig Verkeer Nederland de virtual reality-game Beat the Street. Kinderen leren met dit educatieve spel om snel beslissingen te nemen in gevaarlijke verkeerssituaties.

Thumbnail

Beat the Street virtual reality-game

Met een VR-bril en koptelefoon op gaan de kinderen helemaal op in het spel. Sturen en beslissingen nemen doen ze met hun ogen. Stel dat een gebruiker besluit om toch snel door te fietsen voor de vrachtwagen langs, dan kijkt diegene rechts naast de vrachtwagen. In grote stripletters komt er dan in beeld: ‘Pow! Kaboem! Game over’. Dat is confronterend, maar ook duidelijk. Samsung en Veilig Verkeer Nederland hebben nauw samengewerkt bij het maken van de educatieve filmpjes. Samsung gebruikte hiervoor hun techniek en VVN hun expertise op het gebied van verkeersveiligheid en het ontwikkelen van lesmateriaal.

Beat the Street lesprogramma

De Beat the Street VR-game wordt in 2017 door zo’n 25.000 jongeren op scholen gespeeld. Samsung heeft hiervoor dertig Beat the Street kits beschikbaar gesteld. Deze kits bestaan uit een smartphone, VR-bril en koptelefoon. Met Virtual Reality lijkt het niet alleen of kinderen echt in een bepaalde verkeerssituatie zitten, door de koptelefoon bewegen de geluiden ook met hen mee. Scholen kunnen de kits een paar weken gratis gebruiken, waarna ze naar een andere school gaan. Zo’n honderd werknemers van Samsung werken vrijwillig mee aan Beat the Street. Zij touren langs de scholen om de kinderen om zowel hen als de docenten kennis te laten maken met het project.

Beat the Street op jouw school

Voor brugklassers is er geen verplichte verkeerseducatie meer. Toch vallen er juist in deze groep twintig procent van alle verkeersslachtoffers. En daarbij vallen tientallen doden. Daarom hopen Veilig Verkeer Nederland en Samsung dat docenten vrijwillig kiezen voor de Beat the Street les. Door het inschrijfformulier in te vullen kunnen zij zich aanmelden voor het programma en het gratis lenen van de VR-kits. De app Beat the Street kan ook los gedownload worden, voor als kinderen of docenten zelf beschikken over een VR-bril en koptelefoon.