Gedrag van kinderen in het verkeer: groep 1 t/m 3

6 september 2017

Jonge kinderen kunnen het verkeer nog niet goed overzien. Letterlijk en figuurlijk: ze zijn klein en kunnen niet goed over of langs auto’s heen kijken, maar ze kunnen ook nog niet goed inschatten hoe ver een auto weg is of hoeveel tijd ze nodig hebben om over te steken.

Verkeersinzicht kinderen groep 1 t/m groep 3

Uit onderzoek blijkt dat kinderen onder de zeven jaar nog niet de nodige vaardigheden hebben om veilig te kunnen oversteken. Zo zien ze aanwezig verkeer bijvoorbeeld niet op tijd. Dit geldt voor 50% van de 4 tot 14 jarigen trouwens. Daarom is het voor jonge kinderen onmogelijk om veilig over te steken op de manier die ouders graag zouden willen zien.

Het verkeer bestaat uit allerlei elementen die samen komen. Om al deze bronnen te beoordelen op informatie en gevaar is erg moeilijk voor kinderen onder zeven jaar. Daarbij komt dat jonge kinderen, vooral jongens, erg impulsief zijn.

Ook is het voor kinderen die jonger zijn dan negen jaar moeilijk om onderscheid te maken tussen veilige- en niet-veilige oversteekplaatsen. Kinderen onder negen jaar zijn sneller afgeleid dan oudere kinderen en kunnen niet goed inschatten welke onderdelen zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties.

VVN Verkeersmethode voor groep 1/2 en 3

Het digitale lespakket bevat 14 lessen voor groep 1/2 en voor groep 3. Er komen 7 vakoverstijgende thema's aan bod die prima aansluiten op allerlei onderwerpen die je in de klas behandelt. De thema's zijn niet opeenvolgend, dus in willekeurige volgorde te maken. Ideaal voor thematisch onderwijs! En natuurlijk krijg je er een handleiding, met doe-opdrachten, bij. Lees meer over de VVN Verkeersmethode in groep 1, 2 en 3

VVN Schoolpleinpakket

Het Schoolpleinpakket is een lespakket geschikt voor groep 1 t/m 8. Leerlingen leren hiermee oversteken, veilig af te slaan, voorrang te geven en nog veel meer nuttige dingen. In het pakket zitten onder andere verkeerslichten, een zebrapad, hesjes en verkeersborden. De lessen worden omschreven in een handleiding en met het bijgeleverde stoepkrijt kunnen de situaties op het plein worden getekend. De lessen worden gegeven door een leerkracht, maar Verkeersouders en leerlingen uit de bovenbouw kunnen helpen.

Veilig met PAW Patrol

Ouders van kleuters en peuter kennen ongetwijfeld de vrolijke pups uit de serie PAW Patrol. Speciaal voor kinderen uit groep 1 en 2 heeft Nickelodeon samen Veilig Verkeer Nederland een informatieve folder gemaakt over het verkeer, waarin de hondjes van PAW Patrol de hoofdrol spelen. In de folder staat bijvoorbeeld hoe je veilig met je peuter of kleuter kunt lopen en fietsen. Verkeersouders kunnen de VVN PAW Patrol folder gratis aanvragen voor alle leerlingen uit groep 1 en twee.

Lees meer over het gedrag van kinderen in het verkeer: