Geen voet tussen de spaken! Voorkom spaakbeknelling

6 september 2017

Spaakbeschermers zorgen ervoor dat kindervoetjes niet tussen de spaken van je fiets kunnen komen. Elk jaar krijgen zo’n 2300 kinderen hun voet tussen de spaken: spaakbeknelling noemen we dat. En dat kan hele nare gevolgen hebben: ruim één op de drie kinderen breekt hierdoor een bot. De meeste kinderen die zoiets overkomt zijn tussen de drie en vijf jaar. Zij hebben lange(re) benen die tussen de spaken kunnen komen.

Spaakbeschermers beschermen je kind

Door spaakbeschermers op je fiets te maken voorkom je spaakbeknelling. Uit onderzoek van de Task Force Kinderveiligheid* blijkt dat de helft van de ouders onveilige spaakbescherming op de fiets heeft. Bij tweedehands fietsstoeltjes is dit negentig procent. En dat terwijl ouders juist denken dat ze hun kinderen veilig vervoeren.


*De Task Force Kinderveiligheid bestaat uit het Erasmus MC, het Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMCU) en VeiligheidNL.

Oorzaken van spaakbeknelling

Spaakbescherming op fietsstoeltjes is pas sinds 2004 verplicht. Veruit de meeste kinderen raken gewond omdat oudere (tweedehands) fietsstoeltjes deze bescherming nog niet bieden. Daarnaast blijkt dat 8% van de fietsstoeltjes niet goed is gemonteerd. In 27% van de gevallen is de gordel niet goed bevestigd en bij 61% zijn de voetriempjes niet of niet goed vastgemaakt.

Thumbnail

Goede spaakbescherming

Goede spaakbescherming is een scherm van hard plastic, tussen het voetensteuntje en het wiel. Als je kind op een zadel op de fietsstang zit, dan moet er ook aan het voorwiel spaakbescherming worden bevestigd. De schermen zijn stevig en worden vastgemaakt met bouten en moeren, zodat ze goed op hun plek blijven zitten.

Spaakbescherming kopen


Spaakbescherming koop je bijvoorbeeld bij de fietsenmaker. Er zijn twee soorten: platen die je aan de voetsteunen van fietsstoeltjes vastmaakt of doorzichtige platen die de jasbeschermers vervangen. Bij veel nieuwe fietsstoeltjes zit spaakbescherming al tussen de voetbeschermer en het wiel in de vorm van een kunststof plaat.


Wat kun je doen om spaakbeknelling te voorkomen?


Maak gebruik van een fietsstoel met spaakbescherming of koop losse spaakbeschermers als je je kind(eren) op de fiets meeneemt. Het fietsstoeltje moet op de juiste manier zijn bevestigd en het is belangrijk om altijd de voetriempjes vast te maken. Kinderen tot ongeveer vijf jaar kunnen het best in een stoeltje worden meegenomen op de fiets. Oudere kinderen hebben alleen een ruggensteun, voetsteunen en spaakbeschermers nodig.