In the Spotlight: Verkeersouder Annekie

15 oktober 2018

Voor de tweede editie van ‘’In the spotlight’’ belanden we bij de Prins Mauritsschool in Staphorst. Annekie Dunnink vertelt ons over haar activiteiten, successen en tips als VVN verkeersouder.

‘’Het is erg waardevol om een aanspreekpunt op het gebied van verkeersveiligheid te kunnen zijn.’’

Zelf woont ze vlakbij de school, en besloot in 2015 het stokje over te nemen van een andere verkeersouder. Ondertussen is ze hét aanspreekpunt voor verkeer in en rondom de school. Ze assisteert bij fietscontroles, knutselt verkeersmateriaal voor de schoolkrant en helpt bij het VVN praktisch verkeersexamen. Samen met andere verkeersouders in de gemeente levert ze een waardevolle bijdrage aan verkeersveiligheid.

Verkeersbrigadiers

Annekie is vooral erg trots op de verkeersbrigadiers, die elke dag klaar staan om de oversteekplaatsen rond de school veilig te maken. Vrijwel iedereen draagt een steentje bij. De vrijwilligers bestaan uit ouders en buurtbewoners, maar ook opa’s en oma’s. Die maken er een uitje van en drinken na afloop samen een kop koffie. 
Hoewel ze best druk is, heeft ze nog geen moment spijt gehad van haar inzet als verkeersouder. ‘’Het werk is goed verdeeld. Ik ben ongeveer een uur per maand bezig met het voorbereiden van verschillende activiteiten. Daarnaast help ik als ik tijd heb bij andere verkeersactiviteiten in Staphorst’’, vertelt ze aan de telefoon. 
 

Verkeersouders zijn onmisbaar

Annekie twijfelt niet over het belang van verkeersouders en vrijwilligers: ‘’De grote hoeveelheid auto’s bij de school blijft lastig. Veel ouders hebben het druk en brengen hun kinderen met de auto naar school.’’ Dit zorgt voor onnodige risico’s; het kan ’s ochtends gevaarlijk druk worden.

Samenwerken is leuk!

Het contact met andere vrijwilligers, andere verkeersouders, leerkrachten en de gemeente maakt de rol van een verkeersouder erg leuk en afwisselend. Af en toe komen verschillende verkeersouders samen in het gemeentehuis in Staphorst. Ze wisselen ideeën uit en kijken naar de plannen voor de komende maanden. Iedereen kan er zijn zegje doen. Nieuwe ideeën overleggen ze met de gemeente, die nemen het serieus en pakken het meestal goed op.

Thumbnail

 

De tip van Annekie

 

‘’Andere verkeersouders zou ik aanraden proactief bezig te gaan met het werven van brigadiers en vrijwilligers. Vraag mensen vriendelijk hun persoonlijke bijdrage te leveren. Veel mensen reageren dan enthousiast. Wij hebben per klas een groepsapp met ouders, daarmee houden we goed contact en zorgen we dat er altijd een brigadier staat. Ook is het belangrijk enthousiasme en betrokkenheid uit te stralen, vooral naar de leerkrachten en scholen. Het is erg waardevol om een aanspreekpunt op het gebied van verkeersveiligheid te kunnen zijn.’’

Als VVN Verkeersouder draag je bij aan verkeersveiligheid rond de school van jouw kind(eren). Door oog te hebben voor onveilige situaties en ouders te motiveren om met hun kinderen zelf naar school te lopen en fietsen. Ook organiseer je verkeersactiviteiten op school zodat de kinderen nog beter voorbereid worden op een veilige deelname aan het verkeer. Voor dit alles draagt Veilig Verkeer Nederland tools aan om de acties te ondersteunen.

Wil je net als Annekie kinderen helpen in het verkeer? Of wil jij meer weten over het verkeersouderschap? Klik dan op de knop hieronder!