Veilig (leren) buiten spelen: 5 tips

18 mei 2021

Best spannend als je kind alleen of met vriendjes buiten wil spelen. Daarom hebben we vijf tips op een rijtje gezet voor je, zodat je jouw kind veilig kunt leren buiten spelen.

1. Kies een veilige speelplek 

Veilig spelen doe je op een plek waar kinderen zich vrij kunnen bewegen en daarmee het verkeer niet hinderen. Op deze manier kan het kind ook lekker opgaan in zijn of haar spel. Denk bijvoorbeeld aan een speeltuin, woonerf, op de stoep in een rustige straat, schoolplein of voetbalveldje.

2. Alleen of samen buitenspelen?

Maak goede afspraken met je kind en bespreek ook waar het veilig is om te spelen, met kinderen uit de buurt of alleen. Geef de grens concreet en positief aan. Dus niet: ‘Je mag niet daar spelen.’ Maar: ‘Je mag in onze straat spelen tot aan de laatste lantaarnpaal’. En spelen ze samen, spreek dan goed af dat jullie afspraken over veilig buitenspelen ook dan gelden.

3. Maak het leuk en leer ze spelenderwijs over verkeer!

Kinderen ontwikkelen zich volop en moeten nog veel leren over het verkeer. En hoe leuk is het om kinderen hiervoor te interesseren met een avontuurlijk spel in de eigen buurt? Dat kan met de VVN Schatkistspeurtocht of de Sproet Verkeersbingo (lees hier meer over Sproet).

4. Oefenen, oefenen, oefenen

Zoveel mogelijk samen buitenspelen, lopen en fietsen met je kind. Praat over wat je tegenkomt onderweg, bespreek verkeerssituaties, leg uit wat je doet en geef het goede voorbeeld. Bijvoorbeeld als jullie op de stoeprand staan. Je stopt bij de stoeprand of aan de kant van de weg en kijkt links-rechts-links of er geen verkeer aankomt. Als er geen verkeer aankomt, steek je recht over en tijdens het oversteken blijf je kijken om te zien of het naderende verkeer jullie voor laat gaan. Zo raakt je kind vertrouwd met het verkeer. Zie het ook als een kwaliteitsmoment met je kind, want ze worden al zo snel groot!

5. Fietsen in de stad

Leren fietsen? Start met een loopfiets en zorg voor goede bescherming met een passende fietshelm. Met een loopfiets leren kinderen makkelijker het fietsen aan dan bijvoorbeeld met zijwieltjes. Leren fietsen gaat natuurlijk met vallen en opstaan dus bescherm je kind goed in het verkeer. Met een helm is het hoofd, het meest kwetsbare lichaamsdeel, beschermd.

Goed om te weten, heeft jouw kind een hoverboard, airboard of ander elektrisch speelgoed? Gebruik deze dan alléén op je eigen oprit, in de tuin of het schoolplein (na schooltijd) Deze zijn niet toegestaan op de openbare weg of stoep. 

Op zoek naar nog meer tips? Via deze link leer je je kind nog meer over het verkeer.