Veilig vervoeren van andermans kinderen in de auto

6 september 2017

Heb je regelmatig andermans kinderen in de auto? Het is handig en tijdbesparend om je eigen kinderen, samen met vriendjes of buurtkinderen, naar school te brengen of op te halen. Op die manier hoef je niet alle schooldagen te rijden, maar kun je dit samen met andere ouders doen. Het is wel van belang om te weten wat de wetgeving is rond het vervoeren van (andermans) kinderen in de auto.

Vervoer van kinderen in de auto


Kinderen die kleiner zijn dan 135 centimeter moeten in een goedgekeurd kinderzitje zitten als ze worden vervoerd in de auto. Daarnaast moet het kinderzitje passend zijn, oftewel: geschikt zijn voor de lengte en het gewicht van het kind. Is je kind langer dan 135 centimeter, dan mag het in de auto zitten zonder kinderzitje, maar wel in de autogordel. Als je auto officieel vijf zitplaatsen heeft, dan mag je in totaal maar vijf personen (inclusief jezelf) vervoeren.

Geen ruimte voor een derde kinderzitje

Is er op de achterbank geen ruimte voor een derde autostoel of zitverhoger? Dan mag een kind van drie jaar of ouder zonder stoeltje worden vervoerd. Het kind hoort dan wel in de veiligheidsgordel te zitten. Dit mag alleen als de andere stoeltjes al bezet zijn. Kinderen jonger dan drie jaar mogen niet op deze manier worden vervoerd.

Incidenteel vervoer van andermans kinderen


Stel dat er een vriendje meerijdt naar huis vanuit school, dan valt dan onder incidenteel vervoer. Als het kind ouder is dan drie jaar, dan mag het op een reguliere zitplek op de achterbank zitten in de autogordel. Dit geldt alleen voor korte afstanden, waarbij wordt meegereden met iemand anders dan de (pleeg)ouders. Bij incidenteel vervoer kun je denken aan een tripje naar het zwembad. Een wekelijkse carpoolafspraak naar zwemles valt niet onder incidenteel vervoer. 

 

Thumbnail

Oudere auto zonder gordels


Sommige oudere auto’s hebben geen of minder autogordels op de achterbank. Heeft je auto (met een bouwjaar na 1989) maar twee veiligheidsgordels op de achterbank? Dan mogen hier maar twee kinderen vervoerd worden. De derde plek zonder gordel is geen officiële zitplek. Is je auto ouder en is deze op basis van het bouwjaar niet verplicht om autogordels te hebben, dan mag je wel kinderen vervoeren. De kinderen mogen dan niet jonger zijn dan drie jaar.

Veilig Verkeer Nederland over het vervoer van andermans kinderen in de auto


Veilig Verkeer Nederland vindt dat eigen én andermans kinderen op een veilige manier vervoerd moeten worden in de auto. Volgens de wet hoef je voor andermans kinderen geen kinderzitje te kopen. Wij vinden dat de keuze om andermans kinderen zonder beveiligingsmiddelen te vervoeren te gemakkelijk wordt aangeboden. Autobestuurders worden onvoldoende gestimuleerd om een beveiligingsmiddel voor andermans kinderen te gebruiken, terwijl het uiteindelijk allemaal om veiligheid draait.