Voorbereiding op het Praktisch Verkeersexamen

20 januari 2020

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor het VVN praktisch Verkeersexamen. Hoe bereid je leerlingen zo goed mogelijk voor op het verkeersexamen?

Oefen de route

Een leerling die de route kent, is tijdens het examen niet bang om verkeerd te rijden en kan zich volledig concentreren op het verkeer. Oefen de examenroute dus van tevoren. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

  • Fiets de route met groepjes leerlingen en bespreek onderweg de moeilijke punten.
  • Fiets de route zelf en maak hier een filmpje van of fotografeer de moeilijke punten. Bekijk dit filmpje vervolgens in de klas en bespreek samen de moeilijke punten.
  • ‘Fiets’ de route in de klas via Google Streetview. Ook hierbij bespreek je samen de moeilijke punten die je onderweg tegenkomt. 
  • Vraag of de ouders willen oefenen met hun kind. Maak de route en/of het filmpje daarom ook voor hen beschikbaar.

Een handige hulp voor het bespreken van de moeilijke punten is de Situatiebouwer van de VVN Verkeersmethode. Hiermee zoek je verkeerssituaties op in Google Streetview en voeg je verkeersdeelnemers toe. Zo speel je allerlei verkeerssituaties in de eigen buurt na.

Oefen fietsvaardigheid

Leerlingen moeten de route zelfstandig kunnen fietsen en fietsvaardig zijn. Om dit te oefenen kun je speciale fietslessen organiseren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het VVN Schoolpleinpakket. Met dit lespakket oefenen leerlingen bijvoorbeeld oversteken, veilig afslaan en voorrang geven. In het pakket zitten onder andere verkeerslichten, een zebrapad, hesjes en verkeersborden. De lessen staan uitgelegd in een handleiding en met het bijgeleverde stoepkrijt kun je de situaties op het schoolplein tekenen.

Doe een fietscheck

Voor het verkeersexamen hebben leerlingen een veilige fiets nodig. Daarom wordt deze voorafgaand aan het examen gecheckt. Een veilige fiets moet aan een aantal eisen voldoen.

Informeer de leerlingen en hun ouders ruim vóór het examen over deze fietseisen. Geef eventueel enkele weken voor het examen een praktische les over de veilige fiets, met medewerking van een fietsenmaker of een handige ouder. Leerlingen weten dan precies wat ze nog moeten repareren voor ze aan het examen kunnen deelnemen. Kleine reparaties kunnen tijdens de les al worden gedaan. Gebruik voor deze les bijvoorbeeld het VVN pakket Veilig op de Fiets. Hierin zitten onder andere fietscheckkaarten en ‘Deze fiets is OK’-stickers.