Veilig Verkeer Nederland Schoolpleinpakket

Het Schoolpleinpakket van Veilig Verkeer Nederland is een lespakket voor alle groepen van de basisschool. De lessen uit het Schoolpleinpakket hebben als thema ‘Lopen en fietsen in de praktijk’ en zijn onderdeel van de VVN Verkeersmethode. De verkeerslessen worden gegeven op een veilige plaats. Het schoolplein of de gymzaal zijn hier uitstekende plekken voor.

Thumbnail

Wat leren kinderen van het Schoolpleinpakket?

Kinderen leren hoe ze zich horen te gedragen in het verkeer. Zo leren ze de verkeersregels en hoe ze veilig op- en van de fiets kunnen stappen. Kinderen leren tijdens de lessen dingen die ze in het dagelijks leven ook in het verkeer tegenkomen: oversteken, links- en rechtsaf slaan, voorrang geven en nemen en voorsorteren. De lessen van het VVN Schoolpleinpakket zijn erop gericht om de kinderen te leren om verkeersregels toe te passen. Dat doen ze met behulp van verkeersborden en verkeerssituaties die op het schoolplein worden getekend met behulp van stoepkrijt.

Het Schoolpleinpakket combineren met andere verkeerslessen

De opdrachtkaarten van het pakket vormen samen de leerlijn 'Lopen en fietsen in de praktijk'. Het sluit aan op de VVN Verkeersmethode of andere verkeersmethodes op school. De lessen zijn verdeeld in vier clusters: Lopen, Oversteken, Fietsen 1 en Fietsen 2. Deze opdrachten kunnen ook gemakkelijk bij andere methodes worden ingezet. De opdrachten van het Schoolpleinpakket sluiten namelijk prima aan op theorie verkeerslessen en lessen in fietsbehendigheid. Er is weinig voorbereiding nodig voor de lessen en de benodigde materialen zijn onderdeel van het pakket.

Leerkrachten en Verkeersouders

Leerkrachten kunnen de verkeerslessen geven en Verkeersouders kunnen daarbij helpen. Helemaal leuk: de kinderen uit de bovenbouw kunnen ook helpen. Dat is niet alleen handig, maar ook heel leerzaam voor hen. De lessen worden duidelijk uitgelegd op de opdrachtkaart. Daarop staat ook welke materialen er nodig zijn voor de les. Een illustratie laat zien waar de materialen moeten staan en hoe de opdracht moet worden uitgevoerd. Aan de hand van pictogrammen kan worden afgelezen voor welke groep de opdracht is, hoe lang deze duurt en hoeveel kinderen eraan mee kunnen doen. 

Wat zit er in het Schoolpleinpakket?

In het Schoolpleinpakket zitten 27 opdrachtkaarten, een handleiding en de volgende attributen:

  • 1 bolderwagen
  • Map met 27 opdrachtkaarten
  • Handleiding (op een usb-stick)
  • Verkeersborden
  • 1 rol afzetlint
  • 1 verkeerslicht
  • 32 hesjes (8x4, 2 fietsers en 2 auto's)
  • 1 zebrapad
  • 6 pylonen
  • Emmertje stoepkrijt

Niet inbegrepen, maar soms wel nodig, zijn obstakels en eventueel een fluitje. Voor obstakels kan de leerkracht of verkeersouder een doos of container gebruiken als er buiten wordt lesgegeven. Worden de lessen in de gymzaal gehouden, dan kan een kast ook prima dienst doen als obstakel.

Schoolpleinpakket certificaten

Natuurlijk zijn er voor de kinderen certificaten beschikbaar als ze een cluster goed hebben afgerond. De certificaten voor alle clusters kunnen gratis van onze website worden gedownload. Hierop kan de naam van de leerling worden geschreven en worden aangekruist welke dingen zij hebben geleerd tijdens de verkeerslessen.

Schoolpleinpakket kopen

Het Schoolpleinpakket en de handleiding kun je bestellen in onze webwinkel. Het pakket kost €1258,- (inclusief BTW). De handleiding is ook los te bestellen voor €98,05 (inclusief BTW).