VVN Verkeersouders

Wat doe je als VVN Verkeersouder?

Kinderen leren door te doen, dus het is noodzakelijk dat zij zoveel mogelijk ervaring op kunnen doen in het verkeer. Leerkrachten geven aan dat verkeersles heel belangrijk is, maar praktische lessen organiseren kost veel extra tijd en menskracht, waardoor leerkrachten minder aan praktische lessen toekomen dan zij zouden willen. Als verkeersouder kun jij hierbij helpen.

VVN Verkeersouders helpen de school met alles wat met het verkeer te maken heeft. Met jouw inzet help je de leerkrachten om samen met andere ouders meer tijd en aandacht te kunnen besteden aan praktische verkeerslessen en de verkeersveiligheid in de schoolomgeving. Samen zorg je ervoor dat kinderen veiliger naar school kunnen!

In het kort, je:

 • overlegt met leerkrachten over de verkeersactiviteiten;
 • helpt praktische activiteiten te organiseren voor de kinderen, bijv. het VVN Verkeersspel of een fietscontrole;
 • vormt met leerkrachten en ouders een verkeerswerkgroep, samen zie je meer en kun je meer;
 • signaleert verkeersveiligheidsproblemen in de schoolomgeving en bespreekt deze met de verkeerswerkgroep;
 • informeert ouders over verkeersveiligheid en hun rol hierin door hen te betrekken bij leuke verkeersprojecten.

Je kunt je op verschillende manieren inzetten als VVN Verkeersouder en vaak kun je in overleg met de school grotendeels zelf bepalen hoe je je taken uitvoert. Je legt de focus op de activiteiten die jij leuk en belangrijk vindt.

Wat doet Veilig Verkeer Nederland voor je?

Bij je activiteiten als verkeersouder helpt Veilig Verkeer Nederland je graag op weg met:

 • de verkeersouderwebsite met (exclusieve) informatie en tips;
 • een directe contactpersoon in jouw provincie voor al je vragen, ook over subsidiemogelijkheden voor jouw school;
 • een landelijke helpdesk die je helpt bij registratie, inloggen, bestellen e.d.;
 • het aanbieden van projecten en materialen die je op school kunt inzetten;
 • het organiseren van netwerkbijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen;
 • de VVN Academy; hiermee bieden wij je leuke trainingen waar je wat aan hebt bij je activiteiten;
 • de verkeersoudernieuwsbrief en Facebookpagina waardoor je op de hoogte blijft;
 • ondersteuning bij verkeersveiligheidsproblemen via o.a. het VVN Participatiepunt.

Verkeerspakketten

Om je te helpen bij het organiseren van praktische lessen maakt VVN verkeerspakketten. Pakketten die gemaakt zijn om eenvoudig en snel een activiteit te plannen en uit te voeren. De pakketten bevatten materialen om met 100 kinderen een activiteit te houden. Met de pakketten kun je bijv. een fietscontrole organiseren, het VVN Verkeersspel spelen of een Zichtbaarheidsactie organiseren. Welke pakketten wij aanbieden, lees je hier. In elk pakket vind je een handleiding met kort stappenplan zodat je weinig voorbereiding hebt.

Jouw school kan hier voor €95 per jaar al gebruik van maken en jaarlijks vier pakketten bestellen. Dus voor ca. 1 euro per leerling kun je tot vier keer per jaar een activiteit organiseren! In veel provincies worden de kosten voor de school zelfs vergoed en kun je dus gratis gebruik maken van de verkeerspakketten. Wil je weten of jouw school hier gebruik van maakt? Informeer bij de contactpersoon in jouw regio.

Cursussen en trainingen

Als verkeersouder kun je speciale cursussen en trainingen volgen via de VVN Academy. Dit zijn korte opleidingen die je helpen met je vrijwilligerswerk als Verkeersouder. Je kunt bijvoorbeeld je kennis van de verkeersregels opfrissen, een  workshop volgen over hoe je de controlepost-app kunt inzetten bij het VVN Verkeersexamen of leren hoe je op een goede manier les kunt geven aan kinderen. De cursussen en trainingen zijn overigens ook te volgen door andere vrijwilligers van VVN.

En word je VVN Verkeersouder dan kun je nu ook gebruik maken van het traininingsaanbod van GoodHabitz, een cadeautje van ons voor jou! Leer meer over het inzetten van social media voor jouw acties of verdiep je in communicatie, hoe je anderen kunt beinvloeden en enthousiast maken voor jouw ideeën!

VVN Verkeersouder worden

Wil je de kinderen op jouw school helpen om veiliger in het verkeer te kunnen bewegen?  Dan kun je je hier aanmelden.

Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een bevestigingslink. Bevestig je aanmelding en dan ontvang je de welkomstbrief met je inlogcode en een verkeersouderhesje.

Op zoek naar verkeersouders?

Je wilt graag aan de slag op jouw school met het organiseren van (praktische) verkeersactiviteiten. Het team is enthousiast, de kinderen staan te trappelen…….het enige wat je nog nodig hebt is een groepje ouders die mee doen!

Download hier de materialen om je te helpen bij het vinden van die ouders!