VVN Verkeersouders

VVN Verkeersouders helpen de school met alles wat met het verkeer te maken heeft. Je helpt de leerkrachten om samen met andere ouders meer tijd en aandacht te kunnen besteden aan praktische verkeerslessen en de verkeersveiligheid in de schoolomgeving. Samen zorg je ervoor dat kinderen veiliger naar school kunnen!

Kinderen leren door te doen, dus het is noodzakelijk dat zij zoveel mogelijk ervaring op kunnen doen in het verkeer. Leerkrachten geven aan dat verkeersles heel belangrijk is, maar praktische lessen organiseren kost veel extra tijd en menskracht, waardoor leerkrachten minder aan praktische lessen toekomen dan zij zouden willen. Als verkeersouder kun jij hierbij helpen.

In het kort, je:

 • overlegt met leerkrachten over de verkeersactiviteiten;
 • helpt praktische activiteiten te organiseren voor de kinderen, bijv. het VVN Verkeersspel of een fietscontrole;
 • vormt met leerkrachten en ouders een verkeerswerkgroep, samen zie je meer en kun je meer;
 • signaleert verkeersveiligheidsproblemen in de schoolomgeving en bespreekt deze met de verkeerswerkgroep;
 • informeert ouders over verkeersveiligheid en hun rol hierin door hen te betrekken bij leuke verkeersprojecten.

Je kunt je op verschillende manieren inzetten als VVN Verkeersouder en vaak kun je in overleg met de school grotendeels zelf bepalen hoe je je taken uitvoert. Je legt de focus op de activiteiten die jij leuk en belangrijk vindt.

Je staat er niet alleen voor. Veilig Verkeer Nederland helpt met:

 • de verkeersouderwebsite met (exclusieve) informatie en tips;
 • een directe contactpersoon in jouw provincie voor al je vragen, ook over subsidiemogelijkheden voor jouw school;
 • een landelijke helpdesk die je helpt bij registratie, inloggen, bestellen e.d.;
 • het aanbieden van projecten en materialen die je op school kunt inzetten;
 • het organiseren van netwerkbijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen;
 • de VVN Academy; hiermee bieden wij je leuke trainingen waar je wat aan hebt bij je activiteiten;
 • de verkeersoudernieuwsbrief en Facebookpagina waardoor je op de hoogte blijft;
 • ondersteuning bij verkeersveiligheidsproblemen via o.a. het VVN Participatiepunt.

VVN Praktische Verkeersprojecten

Voor het organiseren van praktische verkeersprojecten heeft Veilig Verkeer Nederland kant-en-klare materialen. Je krijgt alles wat je nodig hebt om een verkeersproject te organiseren: een korte instructie, materialen voor alle leerlingen en gratis bijbehorende downloads, zoals extra lessen of ouderinformatie. Kies zelf met welk thema je aan de slag wilt. Je kunt bijvoorbeeld een fietscontrole organiseren, het online VVN Verkeersspel doen of een oversteekles organiseren. 

Scholen kunnen zich hiervoor aanmelden en jaarlijks 1 tot vier projecten doen. Voor minder dan 1 euro per leerling kun je tot vier keer per jaar een activiteit organiseren! In veel provincies worden de kosten voor de school zelfs vergoed en kun je dus gratis gebruik maken van de VVN Praktische Verkeersprojecten. Wil je weten of jouw school hier gebruik van maakt? Informeer bij de contactpersoon in jouw regio.

Cursussen en trainingen

Als verkeersouder kun je speciale cursussen en trainingen volgen via de VVN Academy. Dit zijn korte opleidingen die je helpen met je vrijwilligerswerk als Verkeersouder. 

Wil je de kinderen op jouw school helpen om veiliger in het verkeer te kunnen bewegen? Meld je dan aan als VVN Verkeersouder! 

Op zoek naar verkeersouders?

Je wilt graag aan de slag op jouw school met het organiseren van (praktische) verkeersactiviteiten. Het team is enthousiast, de kinderen staan te trappelen…….het enige wat je nog nodig hebt is een groepje ouders die mee doen! Download hier de materialen om je te helpen bij het vinden van die ouders!