Als verkeersouder het verkeersexamen organiseren

11 december 2017

In tegenstelling tot het Theoretisch Verkeersexamen, wordt het Praktisch Verkeersexamen niet landelijk georganiseerd. Voor de organisatie van het praktijkdeel van het VVN Verkeersexamen kan bijvoorbeeld de school of gemeente verantwoordelijk zijn. Maar ook jij, als ouder of Verkeersouder, kan het Verkeersexamen organiseren.

Thumbnail

Door wie wordt het praktijkexamen georganiseerd?

Vaak wordt het VVN Praktisch Verkeersexamen georganiseerd door een afdeling van Veilig Verkeer Nederland of de gemeente. Als dat niet het geval is, dan wordt het tijd om zelf het heft in handen te nemen. Als Verkeersouder is het namelijk ook mogelijk om zelf het verkeersexamen te organiseren. Dat is niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk. Met het VVN Praktisch Verkeersexamen wordt de kennis van alle voorgaande jaren getest. Vaak vlak voordat kinderen naar de middelbare school gaan, waarbij ze verder moeten fietsen.

Het Praktisch Verkeersexamen organiseren

Om de organisatie van het Praktisch Verkeersexamen voor Verkeersouders makkelijker te maken, heeft VVN een uitgebreide handleiding (PDF) geschreven. In de handleiding en het draaiboek staat precies wat je kunt verwachten. Daarin staat onder andere duidelijk omschreven hoe je een goede route uitzet, hoeveel controleposten je nodig hebt en welke materialen je kunt bestellen bij VVN, zoals routebordjes en hesjes voor de leerlingen.  Daarnaast is er een digitale tool ontwikkeld, die je een hoop hulp biedt. Voor de controle tijdens het Praktisch Verkeersexamen hebben we een controlepost-app gelanceerd. De organisatie kan bepalen of er tijdens het examen gebruik wordt gemaakt van de app, of dat er nog wordt gewerkt met een controleformulier.

Als ouder helpen tijdens het VVN Praktisch Verkeersexamen

Wil je als ouder niet helpen met de organisatie van het VVN Praktisch Verkeersexamen, maar wel op de examendag zelf? Organisatoren zijn altijd op zoek naar mensen die een controlepost willen bemannen. Voordat het examen begint krijg je een instructie waar je op moet letten. Je beoordeelt de leerlingen die langsfietsen met de controlepost-app of een controleformulier.

 

Heeft jouw school het theoretisch examen nog niet besteld? Doe dit dan snel via de VVN webshop https://mijnvvn.nl/