In de spotlight: Verkeersouder Reyer Kok

6 mei 2019

Reyer Kok is al ruim 8 jaar actief als VVN Verkeersouder. Hij zet zich in bij de basisschool van zijn kinderen: de Fredericusschool in Velp. “De school zit vlakbij het spoor en een kruising, dus ik vind veilig verkeer voor de leerlingen erg belangrijk.” En dat blijkt uit zijn activiteiten! Hij regelt verkeersactiviteiten, stuurt een team verkeersregelaars aan en heeft meegedacht over de reconstructie van de straat voor de school.


Reyer ging vroeger naar dezelfde basisschool. Toen zijn vroegere leerkracht belde met de vraag of hij wilde helpen op het gebied van verkeersveiligheid ging het balletje rollen. Reyer vond het gelijk leuk: “De kinderen zijn altijd zo enthousiast. Verkeersles is natuurlijk even wat anders dan taal en rekenen: ze kunnen het echt ervaren!”

Verkeerseducatie

Door actief partijen te benaderen zijn er inmiddels veel tools en gastlessen waar de school gebruik van kan maken. De Fredericusschool gebruikt onder andere ‘Rondje Verkeer’ voor groep 1, 2 en 3. Reyer werkt ook graag met het Schoolpleinpakket: “Ik heb pas geleden de kinderopvang van mijn dochter getipt over dit pakket. Zij organiseren binnenkort een verkeersdag, waar deze materialen zich perfect voor lenen.”

Meer dan verkeersles

Naast verkeerslessen zet Reyer zich in voor andere verkeersgerelateerde onderwerpen. Een activiteit die ieder jaar terugkomt is carnaval: een hot item in Velp! “De optocht zorgt voor unieke situaties op het gebied van verkeer. Door ons team verkeersregelaars verloopt dit veilig.”
     In 2015 is Reyer betrokken geweest bij de reconstructie van de straat voor de school. Het gedeelte stoep is daardoor twee keer zo breed geworden en de parkeersituatie is veranderd. Hierdoor staan ouders en kinderen niet meer op de weg met het halen en brengen. “Het was mooi om bij te kunnen dragen aan een veiligere straat. De nieuwe situatie is veel overzichtelijker.”

Tips

Reyers tip voor verkeersouders? Zorg voor goed contact met de gemeente en laat zien wat je onderneemt. Ze waarderen de input en denken dan graag met je mee op het gebied van bijvoorbeeld vergunningen. Ook niet onbelangrijk: een persoonlijke klik met verkeer. “Ik vind het heel leuk om Verkeersouder te zijn, omdat ik verkeer altijd interessant heb gevonden en dat graag overbreng. Hoe mooi is het als kinderen door de verkeerslessen aangeven dat ze graag met de fiets of lopend naar school willen, in plaats van met de auto?”

Enthousiast geworden door het verhaal van Reyer? Meld je aan als Verkeersouder. Ben je Verkeersouder en lijkt het je leuk een keer in deze rubriek te staan? Stuur een berichtje naar webredactie@vvn.nl!

Foto in achtergrond: Daan Steenman voor de Gelderlander